Voorbeelden Inspireren Leren Werken

Zoals gezegd is Inspireren Leren Werken de gedachte van al onze gezinsmanagers bij het maken van een gezinsplan. Dat houdt in dat ze veel aandacht hebben voor de dingen waar jullie als gezin of per gezinslid goed in zijn. Want leren doe je het beste als je iets leuk vindt om te doen.

Wat iemand leuk vindt is natuurlijk heel verschillend per persoon. Er is dan ook niet één manier om Inspireren Leren Werken toe te passen. Met een paar voorbeelden van Inspireren Leren Werken laten we graag zien wat het in de praktijk kan betekenen. Maar bedenk goed dat dit er voor jullie gezin heel anders uit kan zien.

paardrijles ILW Jeugd veilig verder

Paardrijles voor Reza

Reza is 8 jaar. Ze houdt van paarden en wil ze graag verzorgen. Ook wil ze leren paardrijden. De gezinsmanager heeft daarom voor Reza gezorgd dat ze elke week een dag mag meehelpen op een manege in de buurt. Ook heeft de gezinsmanager gezorgd dat de kosten daarvoor grotendeels door een stichting worden vergoed. Een klein gedeelte dragen de ouders van Reza zelf bij.

Reza is erg blij met deze kans. Ze gaat er met veel plezier naartoe en doet dan ook erg haar best er elke week op tijd te zijn. Ze krijgt een paar taakjes op de manege die ze elke week met veel aandacht uitvoert, zoals het borstelen van de pony’s en helpen met voeren. Als ze dat goed doet, krijgt ze aan het eind van de dag les. Dat valt nog niet mee… Reza leert behalve paardrijden daarom ook dat je soms dingen vaker moet proberen voor ze lukken. En dat het helemaal niet erg is om iets te vragen als je het niet begrijpt. Als Reza thuiskomt kan ze nog dagenlang napraten over haar dag op de manege.

Reza leert nu op een manier die bij haar past:

 • Op tijd komen
 • Verantwoordelijkheid dragen
 • Volhouden/doorzettingsvermogen
 • Informeren
 • Praten over je ervaringen
 • Positief zijn

Allemaal zaken waar ze nog heel haar leven profijt van zal hebben. En daarom vinden we dit bij Jeugd Veilig Verder zo belangrijk!

Yoga voor mama Jennifer

Het gezin van Jennifer (33) heeft het moeilijk. Jennifer en haar man hebben erg veel ruzie en een scheiding ligt op de loer. De kinderen van Jennifer hebben mama al heel lang niet meer zien lachen. Papa komt weinig thuis, maar als hij er is duurt het nooit lang voor de bom barst.

In gesprek met de gezinsmanager heeft Jennifer aangegeven dat ze veel stress ervaart en dat op de kinderen afreageert, omdat haar man er vaak niet is. Ze heeft bovendien veel verdriet en daarom moet ze ooit dagenlang huilen. Jennifer weet dat dit niet goed is voor haar zelf en de kinderen maar ze heeft haar emoties niet meer onder controle. Op de vraag waar Jennifer gelukkig van werd toen ze klein was, antwoordde ze: turnen. Samen met de gezinsmanager is daarom besloten dat Jennifer voortaan elke week naar yoga gaat.

Jennifer leert tijdens de yoga vooral om haar hoofd leeg te maken. Door de problemen een uurtje per week los te laten, kan ze weer gaan nadenken over de dingen die wel goed gaan. Bijvoorbeeld dat haar jongste dochter (10) laatst thuis kwam met een goed rapport. Bovendien ervaart Jennifer het als heel prettig dat ze tenminste 1 uur per week een moment voor zichzelf heeft. Als ze thuiskomt is ze relaxed en vrolijk, waardoor ze meer positieve aandacht heeft voor haar kinderen.

Bij yoga heeft Jennifer ook vrienden gemaakt met Lies, de lerares. Die is erg te spreken over de inzet van Jennifer en wil haar begeleiden naar een cursus tot yoga-instructrice. Jennifer is trots dat Lies haar die kans wil geven. Ze oefent daarom ook thuis en haar oudste dochter (13) doet dan mee. Dat leidt ooit tot gekke taferelen waar ze samen veel lol om hebben.

Door de yogales heeft Jennifer geleerd om:

 • Te ontspannen
 • Haar emoties beter te beheersen
 • Positief te zijn naar haar kinderen
 • Leuke dingen met haar kinderen te doen
 • Zichzelf te ontwikkelen (met uitzicht op een baan als instructrice)

Onze missie is: ieder kind veilig verder. Daarom is ook talentontwikkeling bij de ouders belangrijk voor ons. Gezinnen doen zo positieve ervaring op die ze ook kunnen gebruiken als de gezinsmanager van Jeugd Veilig Verder niet meer komt.

yoga ILW jeugd veilig verder

Wat Jeugd Veilig Verder regelt

Een gezinsmanager kan goed beoordelen of bepaalde kwaliteiten kunnen helpen bij het creëren van een veiligere situatie thuis. Dan is het zinvol om die kwaliteiten in te zetten en verder te ontwikkelen. Door een gezin in contact te brengen met stichtingen en organisaties, ontstaan manieren om dit in praktijk te brengen, zoals je in de voorbeelden van Inspireren Leren Werken kunt zien.

Jeugd Veilig Verder is er niet om allerlei workshops en sportlessen te betalen. Maar onze gezinsmanagers zijn wel goed op de hoogte organisaties die kunnen helpen op dit gebied. Kortom: de gezinsmanager zoekt de mogelijkheden bij elk talent.