Ondertoezichtstelling
Als er grote zorgen zijn over de veiligheid en ontwikkeling van een kind, kan de kinderrechter een kind onder toezicht stellen. Daarvoor heeft hij eerst gesproken met de Raad voor de Kinderbescherming, met het kind zelf en met de ouders. Een ondertoezichtstelling (OTS) betekent dat het kind en zijn of haar gezin, verplicht hulp krijgen van een gezinsvoogd van Jeugd Veilig Verder om ervoor te zorgen dat het thuis weer veilig wordt. Bij Jeugd Veilig Verder noemen we een gezinsvoogd gezinsmanager.
Ondertoezichtstelling uitgesproken
Nadat de rechter de ondertoezichtstelling heeft uitgesproken, komt een gezinsmanager (gezinsvoogd) van Jeugd Veilig Verder bij een gezin op huisbezoek. Daarna gaan ze samen werken aan oplossingen voor de problemen. Samen met het gezin maakt de gezinsmanager een gezinsplan om de situatie thuis te verbeteren. De gezinsmanager wordt tijdens de ondertoezichtstelling betrokken bij de opvoeding van het kind en bij alle belangrijke beslissingen.
De kinderrechter legt de ondertoezichtstelling op voor maximaal een jaar. Tegen het einde van dat jaar bekijken we of het nodig is om het te verlengen. De ondertoezichtstelling stopt altijd als een kind achttien jaar wordt.