• ‘Als kind moet je veilig op kunnen groeien, goed verzorgd worden en kunnen ontdekken wie jij bent, wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Soms zijn er problemen thuis waardoor dit lastig is. Wij zijn er voor jou en helpen de problemen thuis aanpakken. Zodat jij veilig verder kunt.’

    Anoek Janssen, gezinsmanager Jeugd Veilig Verder

Hulp

Voel je je thuis onveilig, omdat je ouders of verzorgers vaak heftige ruzie hebben waarbij geweld wordt gebruikt? Of wordt een van hen wel eens zo boos op jou dat ze je pijn doen? Dan is het goed dat je hulp gaat zoeken. Hoe eerder je hulp krijgt, hoe beter.

Met iemand praten
Het is goed om er met iemand over te praten. Kies iemand die jij vertrouwt. Dit kan je oom of tante zijn, je opa of oma, de buurman of buurvrouw of iemand op school. Maar je kunt ook met iemand praten die je nog helemaal niet kent, bijvoorbeeld:

Noodnummer: 112
Dit nummer kun je bellen als je in nood bent. Als je vertelt wat er aan de hand is, helpt de politie je verder.

Veilig Thuis: 0800 2000
Als je wilt dat er iemand naar jou luistert, dan kun je bellen met Veilig Thuis. Dit nummer is gratis en 24 uur per dag te bereiken. Als je het vervelend vindt om je naam te zeggen, hoef je dat niet te doen.

Kindertelefoon: 0800 – 0432
Als je wilt dat er iemand naar jou luistert, kun je ook bellen met een vrijwilliger van de Kindertelefoon die minimaal 18 jaar oud is. Dit nummer is iedere dag van 14.00 tot 20.00 uur te bereiken. Je kunt ook chatten met de Kindertelefoon: www.kindertelefoon.nl/13-18/chat. Door-de-weeks kun je chatten van 11.00 tot 20.00 uur. In het weekend kun je chatten van 14.00 uur tot 20.00 uur. Als er niemand is, zie je geen chatbutton.

Wijkteam bij jou in de buurt
Soms ben je op zoek naar hulp, maar je weet nog niet zo goed van wie. Dan kun je altijd terecht bij het wijkteam bij jou in de buurt. Zij weten precies welke informatie je nodig hebt, of met wie je verder kunt praten.

Vertrouwenspersoon
Alle (pleeg)kinderen, jongeren, (pleeg- of groot) ouders en verzorgers die te maken hebben met de jeugdhulp, hebben recht op ondersteuning van een onafhankelijke vertrouwenspersoon. Hij of zij informeert je over je rechten en geeft advies. Ook kan de vertrouwenspersoon je ondersteunen bij het opstellen van een klachtbrief en bij een gesprek met Jeugd Veilig Verder. Vertrouwenspersonen zijn niet in dienst bij Jeugd Veilig Verder.

Je kunt voor de onafhankelijke vertrouwenspersoon terecht bij Zorgbelang Brabant: http://www.zorgbelang-brabant.nl/vertrouwenspersonen-jeugdhulp