,

Jeugd Veilig Verder in gesprek met gedreven professionals

‘Ieder kind blijvend veilig’ was het thema tijdens de praktijksessie die Jeugd Veilig Verder dinsdag 13 juni organiseerde in Dynamo Eindhoven voor professionals uit lokale wijkteams in Eindhoven.

Samen op de tandem

Tijdens de sessie werd ingezoomd op de werkwijze en aanpak van Jeugd Veilig Verder, van inschakeling in de preventieve fase tot en met de overgang naar ondersteuning van een gezin vanuit een gedwongen kader. Centraal daarbij stond de samenwerking tussen gezinsmanagers van Jeugd Veilig Verder en professionals uit lokale wijkteams. Samen zitten zij op een ‘tandem’ waarbij Jeugd Veilig Verder opstapt zodra een professional behoefte heeft aan extra ondersteuning inzake de veiligheid van kinderen binnen de gezinnen die zij onder hun hoede hebben.

Jordy en Donnie

Om de aanpak van Jeugd Veilig Verder nog tastbaarder te maken, liep de praktijksituatie van broers ‘Jordy en Donnie’ als een rode draad door de sessie.

Interactief uurtje

Dat de groep bestond uit ervaren, betrokken professionals, bleek wel uit de interactie tijdens de sessie. Aan de hand van vragen zoals ‘wat als een gezin niet mee wil werken’ of ‘wie houdt in de gaten of ouders zich houden aan de gestelde bodemeisen’ werd de toegevoegde waarde van Jeugd Veilig Verder afgetast. Ook werd de behoefte aan ondersteuning uitgesproken bij gezinnen waar het vijf voor twaalf lijkt te zijn en kwam het thema vechtscheiding als actueel issue ter sprake.

Na afloop gaven verschillende professionals aan Jeugd Veilig Verder zeker in te willen zetten bij gezinnen waar de volgende stap de weg naar de beschermtafel lijkt te zijn, missie geslaagd dus.

Benieuwd hoe de samenwerking met Jeugd Veilig Verder in de praktijk werkt? Professional Tineke Goudriaan vertelt over haar ervaringen met Jeugd Veilig Verder.